om miniatyrbullterrier

om miniatyrbullterrier

miniatyrbullterriervalpar födda: 2013-12-21

aktuelltPosted by admin 26 May, 2011 13:04:03
Bulliebompa's

Miniatyrbullterriervalpar födda 2013-12-21, 4 valpar 3 hanar och 1 tik. leveransklar tidigast 2014-02-16
Föräldrar: Red Devil Girl of Eugene Bully & Bulliebompa's Garamond
Föräldrarna är hälsotestade på följande utan anmärkning. (se nedan)

BAER +/+ (hörsel)
PATELLA
NJURAR, UPC
HJÄRTA
OKULÄR HUDBESIKTNING
ÖGONLYSNING
DNA-TEST, PLL (mor=carrier, far=clear)

Våra valpar levereras DNA- och BAER-testade förutom den vanlig veterinärbesiktningen av valpen, registrerade i SKKs- köpekontrakt. Medföljer valpkoppel & halsband, mat färsk & torrfoder.
kontakt Anneli, Bulliebompa.se för mer information.

Vi har haft rasen i 10 år.

www.bulliebompa.se
https://www.facebook.com/bulliebompa
http://instagram.com/bulliebompa

stamtavla Bulliebompa's L-kull
  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post30

SKKs nya valpförmedlingstjänst

uppfödare & valparPosted by admin 26 May, 2011 12:49:12
Här hittar du SKKs nya valpförmedlingstjänst (kopahund.se)
http://www.skk.se/kopahund/  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post29

CRUFTS

utställningarPosted by admin3 31 Mar, 2011 21:22:02
CRUFTS är världens största hundutställning och hålls årligen i mars månad i Birmingham, England. Under de 4 dagar som utställningen hålls ställs nästan 28 000 hundar ut och samtliga av dessa hundar har kvalificerat sig på någon av de CRUFTS-kvalificerande utställningar som hålls ute i hundvärlden under det föregående året. Det är då BIR och BIM hundarna vid dessa CRUFTS-kvalificerande utställningar som kvalificerar sig samt även de bästa juniorer i båda könen.

Här är resultaten från årets tillställning CRUFTS 2011Klassresultaten för miniatyrbullterrier finns att se här nedanSöndagen den 11 mars 2012 är det dags igen för miniatyrbullterrier och även de andra terrierraserna.

Källa: http://www.crufts.org.uk/


  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post28

korsningsparning eller blandras

uppfödare & valparPosted by admin 31 Mar, 2011 17:01:05
Korsningsparning, interbreed, har pågått länge mellan rasvarianterna* bullterrier och miniatyrbullterrier. Den typen av parningar förekommer i flera länder bl.a. i rasens hemland England samt Australien m.fl. Det finns olika regler för att få genomföra korsningsparning i de olika länderna. I Sverige måste man bl.a göra en skriftlig ansöka till SKK och få den godkänd för att få genomföra den tilltänkta korsningsparningen och för att få avkommorna registrerade hos SKK. Mer information om de svenska korsningsparningsreglerna kan du införskaffa via rasklubben.

*rasvariant innebär att bullterrier och miniatyrbullterrier har samma rasnummer hos FCI (011 a för bullterrier och 011 b för miniatyrbullterrier) då det enbart är storleken som skiljer dessa åt. Kan jämföras med andra raser som t.ex. taxar som har olika storleksvarianter och även kan dvärgschnauzer med sina fyra olika färgvarianter nämnas som exempel.

Vad är då fördelen med korsningsparning?
- det tillför en större genetisk variation hos miniatyrbullterriern
- den tillför en mer rastypisk exteriör samt rastypiskt temperament (rasvarianterna har samma FCInr och delar därför samma rasstandard och alltså är det enbart storleken som skiljer varianterna åt). Enligt rasstandarden ska miniatyrbullterriern se ut som en bullterrier fast i mindre storlek.

Vad finns det för nackdelar med en korsningsparning?
- risk för ökad storlek hos korsningsparningsavkommorna då bullterriern är större till storlek. Det som ej ska förglömmas är att storleksvariation är vanligt förekommande oavsett ras. Helsyskon i t.ex en Whippetkull kan variera med minst en dm. Helsyskon i en miniatyrbullterrierkull kan även de variera trots att korsningsparning inte är gjord. Rasvarianten bullterrier är ej heller den förskonad från storleksvariation. Finns det någon ras eller uppfödare som kan garantera valpars storlek? Finns det någon kull där samtliga avkommor har exakt samma storlek?

Upplysningsvis så förekommer det en korsningsparning som inte sanktioneras av någon kennelklubb. Det sker mellan raserna bullterrier och jack russelterrier. De uppfödare som idkar denna typ av korsningsavel hänvisar till att avkommorna ska likna miniatyrbullterrier och det förekommer även att de säljs under namnet miniatyrbullterrier. Ser dessa avkommor ut som miniatyrbullterrier ska göra enligt rasstandarden, alltså som en mindre variant av bullterrier? Nej det framgår nog för samtliga som ser till dessa bilder här nedan.

Korsningsparningar mellan Jack Russelterrier och bullterrier tillför förvisso en genetisk variation till avkommorna. Det gör olika typer av korsningsparningar eftersom man tillför en helt ny ras till en annan. Marknadsförs avkommorna i de ovan nämnda korsningsparningarna som miniatyrbullterrier så kan vem som helst se att någon exteriör fördel får knappast avkommorna av jack russelterriern. Jack russelterriern är dessutom även den behäftad med ögonsjukdommen PLL så denna typ av "miniatyrbullterrier" blir heller inte den fri från PLL.
Intresset för dvärghundsraser har ökat och därmed även intresset att primärt begränsa storleken hos miniatyrbullterriern. Detta leder ofta till att vi kan se miniatyrbullterrier som förvisso är en miniatyr men utan bullterriertyp istället för så som rasstandarden föreskriver; en bullterrier i miniatyr. Vi kan se att många av de miniatyrbullterrierindivider av sämre typ påminner om denna blandras Bull Jacks.

Det finns alltså idag en hel del olika varianter av miniatyrbullterrier där ute i hundvärlden;
- miniatyrbullterrier som tillkommit genom korsningsparning mellan rasvarianterna bullterrier och miniatyrbullterrier.
- miniatyrbullterrier som tillkommit genom korsningsparning mellan raserna bullterrier och jack russelterrier.
- miniatyrbullterrier som tillkommit genom rasren parning mellan två miniatyrbullterrier.

De två senare varianterna av miniatyrbullterrier som nämns här ovan kan kanske garanteras vara mindre än den första. Dessvärre har vi sett att många av de två senare varianterna är väldigt lika till exteriören och saknar helt den önskade typen.


Länk till hemsida med blandraser http://shamrockbullterriers.com/bulljackcrosses.aspx  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post27

Räkna ut inavelsgrad

aktuelltPosted by admin 06 Oct, 2010 20:35:28
I Sverige finns idag ca. 170-200 levande individer inom rasvarianten miniatyrbullterrier och det registreras ca 1500 st/år i hela världen.

Miniatyrbullterriern är en numerärt liten ras och behöver ständig tillförsel av genetisk variation.

För att inte förlora genetisk variation i en numerärt liten population är det viktigt att hålla en låg inavelsgrad hos avkommorna. En enkel regel är att använda fler individer färre gånger i aveln. Det är alltså viktigt att inte överanvända hanhundar. Enligt genetikern P-E Sundgrens dataprogram, Lathunden bör en miniatyrbullterrierhane i Sverige inte ha mer än ca 7-10 avkommor, för att rasen inte ska förlora genetisk variation.

För att öka avelsbasen och den genetiska variationen hos miniatyrbullterriern kan man bl.a. importera avelsdjur, utföra s.k. korsningsparning d.v.s. parning mellan rasvarianterna bullterrier och miniatyrbullterrier. Den krassa verkligheten är trots allt att eftersom rasen är numerärt liten över hela världen så kan en import från andra sidan jorden redan vara nära besläktad med de individer vi redan har i landet.

På importerade hundar registrerar SKK tre generationer av hundens stamtavla. Det innebär att de flesta miniatyrbullterrier i Sverige inte har en komplett 5-generationsstamtavla som behövs för att ge en korrekt inavelsberäkning. Det finns miniatyrbullterrier som har så hög inavelsprocent som upp till 25%.
Ser man en stamtavla i endast 3 generationer kanske man kan tro att det enbart är en "kusinparning" (inavelsgrad 6,25%) men om hunden i generation 4 och 5 är mycket linjeavlad/inavlad så kan alltså inavelsgraden bli betydligt högre om man tar del av just dessa sista generationer i sin inavelsberäkning.

Alltså kan inavelsberäkning på 3 generationer ge en helt annan inavelsgrad än om alla 5 generationer tas med i beräkningen. Det är alltså av största vikt att vara väl insatt i avelsdjurets stamtavla trots att SKKs avelsdata inte håller med den informationen.

För att få en korrekt inavelsprocent på din hund eller parningskombination så kan du räkna ut detta själv utan att använda något program i din dator. Så i en numerärt liten ras med många importer ger tyvärr inte SKKs Avelsdata korrekt information.

Här presenteras en informativ PDF om hur man själv enkelt gör inavelsgradsberäkningar.

PDF finner du här:
http://www.wredes.com/Bas/Inavel-kalkyl.pdf  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post25

Artikel om DNA-test

DNA-test för PLLPosted by admin 26 Aug, 2010 23:29:33
Artikel om DNA-test från hundsport.se

Artikeln finner du här:
http://www.hundsport.se/redaktionellt/artiklar_mapp/dna_test.html


  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post24

AKC Gazette, 2008

ArtiklarPosted by admin 26 Aug, 2010 22:38:15
Rasspecial om miniatyrbullterrier från AKC Gazette september 2008
(Artikeln börjar på sidan 34)

http://viewer.zmags.com/showmag.php?mid=wqqqfg&spid=-3#/page2/

Artikeln innehåller historia om rasen och dess utveckling. Nedan en bild på en miniatyrbullterrier från 1960-talet och fram till nutid.
  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post23

AKC Gazette, 1992

ArtiklarPosted by admin 23 Aug, 2010 19:49:43
Artiklar om miniatyrbullterrier från AKC Gazette, januari 1992
(Historia och exteriör)

Bullish On the Mini Bull, by Marilyn Drewers

Judging the Miniature Bull Terrier, by Anita Bartell

http://www.akc.org/pdfs/breeds/mini_bull.pdf
  • Comments(0)//www.miniatyrbullterrier.se/#post22
Next »